Börja träna med hjälp av kosttillskott

Funderar du på att börja träna men är osäker på om du orkar? Ta det lugnt, det gör du. Men det är förstås inte utan att det ibland kan vara bra med lite hjälp. Olika kosttillskott kan ge dig den extra skjuts du behöver.

Beroende på hur din livsstil sett ut innan kan det kännas som ett enormt projekt att börja träna. Det är inte bara det att du inledningsvis kommer att känna dig ordentligt trött av träningen, det kan också vara kämpigt att hitta plats för träningsrutinen i vardagen. Faktum är dock att det inte behöver vara så svårt. Ibland kan det behövas en boost för att hjälpa till med återhämtningen. Bland de bästa kosttillskotten som kan hjälpa till med återhämtningen är D-vitamin. Du kan till exempel hitta bra tillskott med D-vitamin på https://www.vitalplus.se/produkt/d-vitamin/, bland fördelarna med en boost av just den vitaminen finns att du blir mer energisk. Men det finns fler fördelar än så.

Du behöver fylla på med D-vitamin ibland

d vitaminD-vitamin är den enda vitaminen som människans kropp kan skapa på egen hand med hjälp av solljus. Det är vidare ett vitamin som lagras i fettvävnad. Det betyder att kroppen skapar vitamin-D under sommarmånaderna. Produktionen avtar sedan under årets mörka månader. Expressen citerar Johan Malm som är professor i klinisk kemi vid Lunds universitet. Enligt honom kan kroppen dock inte lagra tillräckligt mycket D-vitamin för att räcka från en sommar till nästa. Det är relevant inte minst för dig som funderar på att börja träna, och dessutom göra det till en rutin som gäller året runt. Inte minst kan ett tillskott fungera som en extra push under den mörka årstiden.

D-vitamin – bra för ditt mentala tillstånd?

solTräning i sig gör att du mår bättre psykiskt, trots det kan det förstås kännas tungt att komma igång med en rutin som håller. SVT Nyheter har rapporterat om att vitamin D kan ha effekt på nedstämdhet. Närmare bestämt har forskningen konstaterat att det finns ett samband mellan brist på vitamin D och depression. Ewacarin Sehlstedt som arbetar som dietist säger i samma artikel att om någon som lider av depression också har brist på D-vitamin så kan ett tillskott av samma vitamin vara en bra behandlingsmetod. Det är förstås relevant också för dig som vill börja träna. För att orka bibehålla rutinen ska du förstås ge dig själv så bra mentala förutsättningar som möjligt. Samtidigt är det viktigt att inte överdosera. D-vitamin lagras som du tidigare läste i fettvävnaden och överkonsumtion kan leda till olika problem. Om du köper kosttillskott med D-vitamin ska du alltid följa doseringsanvisningarna.

Omega 3 – ett annat bra tillskott (särskilt för äldre)

Omega 3 är ett annat exempel på ett kosttillskott som kan vara bra att äta om du tränar. Framför allt om du hör till en lite äldre åldersgrupp. Fettsyran har nämligen visat sig ha positiva effekter i första hand för äldre kvinnor. Bland annat har forskning konstaterat att omega 3 hjälper äldre kvinnor att leva aktiva livsstilar högre upp i åldrarna.