Citronens många användningsområden

Trodde du att en citron bara kunde användas till att höja smaken i en drink eller smaksätta en kaka? Då trodde du allt fel – citronen har faktiskt förvånansvärt många användningsområden!

http://www.dreamstime.com/-image23539621När man talar om träning, hälsa och välmående är det kanske inte en citron som kommer först till minnes. Men ny forskning har faktiskt visat att citronen har långt fler användningsområden än vad man kanske tror. Till exempel så är ett glas med varmt vatten med några citronskivor i det perfekta sättet att starta sina dagar på då drycken kickstartar kroppen förbränning och med andra ord underlättar om man vill gå ner i vikt. Tidigare har vi skrivit om hur hälsa och hudvård går hand i hand och sanningen är att citron stärker båda. Citron är nämligen även rena rama miraklet för att hålla sin hy fräsch och ung. Man kan exempelvis blanda citron och kokosvatten och använda som återfuktare, behandla pormaskar med citronsaft då frukten är antibakteriell och man även ljusa upp håret genom att slinga håret med citronsaft och sedan sätta sig i solen. Så om man inte orkar ta sig iväg och handla skönhetsprodukter så är citron alltså ett bra alternativ.

Citrus och hälsa

Under vintern är förkylningar, hosta och vitaminbrist inget ovanligt, men alla dessa kan man enkelt råda bot på tack vare citron och övriga citrusfrukter då de är fullproppade med välbehövligt C-vitamin och antioxidanter som vi behöver för att hålla oss friska. Ett tips är att försöka äta så mycket citrus som det bara går och ett enkelt knep är att blanda in citrusfrukterna i sin vanliga mat. Hur gott låter det inte till exempel med citrussallad med feta och mynta, citruslax med fänkål och chili eller varför inte en smarrig clementindrink med rosmarin? I GP tipsar man om mängder av recept och idéer med citrus som huvudingrediensen och man tipsar även om hur man ska gå tillväga för att veta om en citrusfrukt är mogen eller ej:

”Men innan du drar igång citrusfesten tänk på detta: citrusfrukter med slätt skal är oftast saftigare än dem med knöligt skal. Ju tyngre en apelsin är desto bättre och grapefrukter med tunt skal är saftigast.” läs fler tips genom att klicka här.