Fotboll en väg in för nyanlända

Att föreningssporten haft en så stor del i den svenska välfärdsframgången är välkänt för många. Det är både en plattform för träning och motion, men många utövare håller nog med om att det framför allt frambringar mycket social gemenskap. Föreningsidrotten blir en inkörsport i en demokratisk uppbyggd modell. Nu hoppas många glesbygdskommuner att föreningsidrotten kan vara en god anledning för många nyanlända att skapa social trygghet – och inte flytta därifrån. Att starta en idrottsförening uppmuntras nu på många platser i landet.

Att starta en föreningsidrott är ett roligt och bra sätt att skapa gemensamma plattformar i ett område. Självklart kan man göra det enbart för nöjets skull, men man får en massa belöningar på köpet. Social gemenskap, hälsa och demokrati är bara toppen av det isberg som föreningsidrotten och Korpensporten frambringar. Se till att utrusta laget med schyssta mål från, t.ex härifrån: http://www.nordicsport.se/produkter/fotbollsutrustning/fotbollsmal/ och kom igång med projektet att skapa trygga platser för invånare och nyanlända!

Fotbollen är en global sport

Någon som bestämde sig för att starta en fotbollsförening för nyanlända var Sebastian Hess, som startade United Lerum som ett initiativ för att stärka den annars så socialt utsatta och psykiskt påfrestade grupp nyanlända som väntar på besked:

– Efter att ha tränat ensamkommande i ett annat lag hade jag sett hur otroligt viktigt det är för ungdomarna att aktivera sig, om så bara för nån timme. Det hjälper till med att skingra jobbiga tankar och det ger en fysisk trötthet som gör att de sover bättre också, säger Sebastian Hess. Läs hela artikeln på aftonbladet.se

Fotbollsmål

Det fantastiska med fotboll är att den i princip spelas över hela världen. Det gör att den redan har gemensamma regler som de flesta kan, och det blir därför ett hemtamt inslag i en ny vardag för många som kommer hit.

Regeringen har beslutat att utöka stödet till idrotten med 19 miljoner kronor. Kommunerna runtom i Sverige arbetar idag aktivt med att på olika sätt välkomna de människor som flytt hit. På olika sätt skapar man trygga platser där ungdomarna kan mötas och ingå i ett socialt sammanhang. Vi vet att det sociala sammanhanget spelar en stor roll i hur en människa kan bygga upp ett tryggt nätverk omkring sig som ny på ett ställe. Men det är inte bara det: glesbygden arbetar dessutom hårt med att försöka få dem att stanna, eftersom invånarantalet sjunker på många håll i Sverige. Därför blir föreningsidrotten en viktig faktor i integreringen av nyanlända.