Lär dig att förebygga stress

Genom att ta hand om sin kropp och träna kommer man långt vad gäller välmående. Men även om din fysiska hälsa är god, kan din mentala hälsa ligga sämre till.

Enligt Landstingets enhet för psykosomatisk medicin löper kvinnor större risk för stress. När man har varit stressad under en längre tid kan man bli deprimerad och få utmattningssyndrom. En anledning till att just kvinnor blir mer stressade är att de tar ett mycket större ansvar för hemmet än vad män gör, samtidigt som arbetsbördan på jobbet kan vara minst lika stor.

För att klara av stressiga perioder i livet måste man ha en balans. Ibland kan det hjälpa att åka någonstans efter en stressig period för att varva ner. Kanske kan en spa weekend eller en resa till landet hjälpa. Det viktiga är att man drar ner på takten och får mer vila än vanligt. Om man känner att dessa saker inte är tillräckliga kan det vara dags att ta en funderare på hur man lever sitt liv. Försök minska på de krav du har på dig själv och försök även att bortse från de krav som andra ställer på dig. Du måste lära dig att säga nej till folk om du känner att sysslorna hopar sig och att du inte har tid. Ett annat sätt att minska på stressen är att försöka ta kontroll över dina stressmoment.

Du har redan kommit långt i förebyggandet av stress genom att träna din kropp. Genom att göra fysisk aktivitet till en del av vardagen ökar du motståndskraften mot stress. Det räcker till med att få en halvtimmes träning om dagen. När man känner sig stressad är det lätt att man väljer bort den fysiska aktiviteten men det är under de mest stressande perioderna i livet som man verkligen behöver ta hand om sin kropp. Det är även viktigt att du minskar på mängden alkohol. Alkohol kan verka avslappnande men kan göra att man blir mer känslig för stress. Det är klokt att tänka efter innan man dricker hur man verkligen mår. Den sinnesstämning man är i förstärks oftast när man får alkohol i blodet.