Nike + Birkenstock = sant

LöparskorNej, den här artikeln kommer inte att handla om att det amerikanska sportföretaget, som grundades 1964 (men då under namnet Blue Ribbon Sports, man ändrade till Nike först 14 år senare), utvecklat en sko i samarbete med det tyska sandalföretaget, som har anor tillbaka till 1774. Ett sådant samarbete vore naturligtvis intressant ur flera synvinklar, men det får bli ämnet för en annan artikel.

Att välja löpsko

Det viktigaste för att hitta en bra sko för löpning är att analysera sin egen löpning. Det spelar mindre roll om du springer i dyra Nike löparskor om du har valt fel typ av skor. Därför kan det vara guld värt att köpa sina skor i en butik där det finns kunnig personal, som kan hjälpa dig att hitta skor som passar just din löpstil. Men det finns även annat att ta hänsyn till. En tyngre löpare behöver enligt tumregeln skor med mer dämpning än en lätt löpare. Men återigen så spelar löpstilen in nästan lika mycket som kroppsvikten.

Slutligen avgör även underlaget vilken typ av sko som är lämplig. Vid orientering används skor med liten dämpning, eftersom man där springer på ett mjukt underlag.

Skor för återhämtning

Lika viktigt som valet av sko för löpning kan valet av sko för återhämtning efter löpningen vara. I en artikel i löptidningen Running Competitor skriver löpcoachen Mario Fraioli om hur han testar Birkenstocks modell Arizona. Om någon av dina föräldrar arbetar i vården eller är den typ av terapeut som gärna klär sig i sandaler och strumpor så har du säkert redan sett dem: de har nämligen funnits sedan 1967. Fraioli rekommderar skorna skarpt, eftersom mellansulan i kork formar sig efter foten, så att den till slut sitter som gjuten.