Pröva yoga!

Det finns mängder av olika typer av träning man kan ge sig på. Men en av de mest effektiva träningstyperna är den som vanligtvis felaktigt brukar antas vara en av de lättaste formerna av träning – Yoga!

Många som aldrig prövat yoga brukar felaktigt tro att denna träningsform inte ger så mycket, inte är svår och att man inte kan blir fit av träningsformen utan tror istället att yoga handlar om avslappning och snygga yogakläder. Sanningen är dock att yoga både hjälper till att bygga muskler, öka koncentrationsförmågan och gör kroppen smidigare och vig.  En annan positiv aspekt är att man faktiskt kan finna ett inre lugn efter en tids utövning av yoga i den mening att träningsformen är ett bra sätt att sänka sina stressnivåer.

Fördelar med yoga

  1. Ökad rörlighet – det finns en anledning till att man rekommenderar yoga för alla åldrar, en ökad rörlighet ger nämligen bättre upptagningsförmåga av syre såväl i blodet som det syre vi andas vilket ökar alla människors livskvalitet.
  2. Bättre matsmältning – yoga ökar ämnesomsättningen och bränner kalorier, vilket både gör att man smälter mat lättar och går ned i vikt vid regelbunden utövning
  3. Avgiftar kroppen – när man utövar yoga är det bra att svettas eftersom att flera av kroppen slaggprodukter följer med svetten ut.
  4. Minska kronisk smärta – yoga stärker ryggmuskulaturen som bär upp kroppen och om man berörs av kronisksmärta i exempelvis ländryggen kan dessa smärtsymptom minska i och med att man genom yogan bygger upp en grundstyrka i ryggmuskularuren.
  5. Minskar stress – yogans lugna tempo gör att man sänker blodtrycket vilket leder till ett hälsosammare liv
  6. Lyssna och förstå sin kropp – lugnet som yogan skänker får en att lära känna sin kropp vilket även ger bättre sömn.
  7. Bättre balans – yogaställningarna gör att man lär kroppen att balansera bättre, vilket ger kroppen en annan stabilitet än tidigare.

Drick vätska efter ett yoga pass!

Ett knep som många yogautövare använder sig av är att drick mycket vätska efter ett pass för att ytterligare rensa ut gifter och slaggprodukter från kroppens system. Dock ska man komma ihåg att man bör vänta mellan 20-30 minuter innan man dricker något eftersom att om man dricker tidigare så förstör man kroppens reningsprocess, men efter dessa minuter är det bra att ge kroppen en extra vätskeboost. Något annat som kan vara bra att hålla i minnet är att det är mest effektivt att träna yoga på tom mage eftersom att man arbetar mycket med magmuskulaturen och om man är fullproppad med mat kan detta störa under passet. Därför bör man undvika att äta direkt innan ett yogapass och förhålla sig till att äta max två timmar innan och sedan ta sin sista vätskepaus ungefär en timme innan passet för att nå maximal effekt.