Slipp stel nacke

Det finns massor av fördelar med att träna och att få in träning som en del av den vardagliga rutinen. Men något du inte ska glömma bort är att också stretcha dina muskler – om du inte tränar är stretching till exempel det viktigaste att fokusera på.

Det sägs att man ska träna lagom för att få en friskare kropp och hjärna, vilket absolut stämmer till fullo. Men glöm inte bort att få dina muskler att slappna av genom stretching mellan träningspassen bara. Och att du stretchar rätt muskler. Jobbar du till exempel på kontor och bara tränar ibland är det kanske inte dina biceps eller vader som behöver stretching, utan din nacke.

Bra övningar för att slippa stel nacke

”Att vara stel runt nacke och axlar kan bero på fler saker; vi sitter ner framför en datorskärm och skjuter fram huvudet mot skärmen, vi stressar vilket resulterar i att vi drar upp axlarna och vi rör oss ensidigt. Det kan också vara ett resultat av dålig hållning i resten av ryggen/kroppen som gör att du konstant måste hålla nacken lite ur sin naturliga kurvatur, det leder till stelheter och att du får ont.” så inleds en artikel i Expressen där deras yoga expert delar med sig av enkla stretchövningar.

Det är aldrig roligt att känna sig stel i kroppen, speciellt inte i sin nacke och alar eftersom detta påverkar hela vår hållning. Då är det viktigt att stretcha. Fördelarna är nämligen många, bland annat minskar du spänningar, risk för huvudvärk och hållningen förbättras betydligt. Så hur ska man då stretcha? De enklaste sättet är genom vad Expressens yogaexpert kallar ”nacktippningar” och allt du då gör är att sitta rakt, dra in hakan för att göra nacken så lång som möjligt och lägga ena handen på huvudet som en lätt tyngd och luta huvudet åt armens håll. Är det däremot gamnacke du vill bli av med är det en ”nackpress” du ska göra. Denna går ut på att du lutar nacken mot plant underlag, antingen en vägg eller liggandes mot golvet, och drar in hakan, rullar bak axlarna och skapar så lång nacke du kan och pressar den mot underlaget.

När du gör dessa övningar kommer du genast att märka av skillnad, du kommer må bättre och omgivningen kommer få en bild av dig som en rakryggad och säker person bara genom att dn hållning förbättras.