Träna enkelt hemma

Vill du komma i bättre form men har ingen som helst extra tid att lägga på gym eller långa vandringar? Inga problem – med rätt kunskap och lite disciplin kan du faktiskt uppnå mycket bra resultat genom att regelbundet göra några enkla övningar i hemmet.

För att träningen skall bli så bra som möjligt är det också viktigt med rätt kosttillskott så kroppen behöver ämnen som vitaminer, bra fetter, proteiner och kolhydrater för att komma i form. Ät gärna en lättare måltid ett par timmar innan du tränar, och något även efteråt för att underlätta återhämtningen så mycket som möjligt.

”Alla övningar bör göras i set med upprepningar”

En riktigt genomkörare

Alla övningar bör göras i set med upprepningar med en kort vilopaus på ca. 30 sekunder mellan varven. Dela upp övningarna så att du inte tränar samma muskelgrupp två dagar i rad.

  • Ben 1. Gör klassiska knäböjningar stående bredbent. Böj djupt, men se till att knäna inte går över tårna. För att komma åt baksidan av låren gör samma övning med knäna tätt i hop.
  • Ben 2. Sätt dig mot väggen som om du satt i en stol. Håll i 30 sekunder, vila, och upprepa 3-4 gånger till.
  • Rumpa. Stå på knäna och lyft benen rak uppåt och sedan i en vinkel som en kissande hund. De två lyften görs direkt efter varandra och räknas som en gång. Upprepa 20 x 3.
  • Ländrygg. Ligg på golvet med näsan ner. Lyft armar och ben så att bara magen och höfterna fortfarande nuddar marken.
  • Magen. Ligg på rygg och gör omväxlande 10 situps med fötterna i golvet, och 10 lyft med benen.
  • Armar. Klassiska armhävningar. 10×3 i klassisk stil med händerna brett från varandra och 10×3 med händerna tätt ihop för att komma åt baksidan.